euterpe

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O matematike a životnom optime

Matematika je presná veda. Keď riešime problém, väčšinou vieme, ako sa dostať k riešeniu, ak nevieme, tak buď na to ešte početná vedecká obec neprišla alebo dokázala to, že príklad je neriešiteľný a zapodievanianehodný. Máme algoritmy a ohraničený počet spôsobov, ako sa problému zbaviť.
Matematika je presná veda. Keď riešime problém, väčšinou vieme, ako sa dostať k riešeniu,  ak nevieme, tak buď na to ešte početná vedecká obec neprišla alebo dokázala to, že príklad je neriešiteľný a zapodievanianehodný. Máme algoritmy a ohraničený počet spôsobov, ako sa problému zbaviť.
V matematike často hľadáme optimum. Nič nie je jednoduchšie. V jednoduchších prípadoch zderivovať a overiť konkávnosť, konvexnosť, v tých zložitejších vieme použiť rôzne metódy. No a tie najzložitejšie - no problem, máme počítače.
Matematika je svojim spôsobom ľahká.

Na opačnej strane, celý život hľadáme tiež akési optimum. Podľa možnosti maximum. Snažíme sa zo života vyťažiť čo najviac, nasledovať tiež akýsi algoritmus - škola rodina, deti, práca, kľudný dôchodok. Kedysi by som sa pri tejto predstave zapadnutia do šedého davu striasla. Teraz to beriem ako fakt.
Horšie je, že v reále nemáme záruky.Že dáme dobré vstupy a výstupy akosi samé z procesu vypadnú. Môže sa stať čokoľvek, manžel nás opustí, zomrie nám dieťa, prepustia nás z práce, a my musíme algoritmus spustiť znova, teraz s novými vstupnými parametrami.

Často vieme,ako má naše optimum vyzerať, ale nesprávame sa podľa toho.

Ja napríklad viem, že miesto toho, aby som rozmýšľala nad tým, čo som ešte všetko mohla povedať bráškovi, kým pred dvoma rokmi zomrel, čo som mohla urobiť lepšie, by som mohla myslieť na to, že mám ďalších dvoch bratov. Bratov, s ktorými nemám zrovna ideálny vzťah a viem si nájsť svoje výhovorky. Jeden má štyri deti, druhý žije v zahraničí. Výhovoriek milión.  Tak ako si hovorím, že by som Tomášovi teraz hovorila ľúbim ťa každý deň, môžem hovoriť im. A nerobím to.

Viem, kde to optimum je. A nerobím to.

Možno treba hľadať tie optimá najprv lokálne, až potom globálne.






amor fati | stály odkaz

Komentáre

  1. Udalosti,ktoré sme prežili
    sa nedajú vrátiť späť...nám r.2009 zomrel syn/28/ a čo som mu nepovedala,teraz mu hovorím...v myšlienkach...a ja verím,že to vie...ako ho stále ľúbim.........................................
    publikované: 23.01.2011 15:39:52 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Euterpe
    Počula si o Gödelovej vete o neúplnosti? Zase nie na všetko existuje algoritmus, niektoré problémy sú riešiteľné, ale nedokázateľné v rámci nejakého formálneho systému. Ľudské myslenie nefunguje algoritmicky a práve vďaka tomu môže nachádzať vhodnejšie riešenia a algoritmy na základe vhľadov či náhlych vnuknutí.

    Na niektoré udalosti z minulosti sa dá len ťažko zabudnúť, spomienky ostávajú stále. Ak si dá človek dostatok času, nakoniec nájde svoju cestu, ako sa s minulosťou vyrovnať. Prajem veľa zdravia a sily!
    publikované: 23.01.2011 19:27:27 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014