euterpe

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slnko svieti aj v Afganistane

-V mene Alláha, inshaláh, sme sa dnes prišli rozlúčiť s našim drahým Núrom. Daj mu Allah milosť, aby.. Ticho.Nebeské ticho spojené so všetkým hlukom sveta v jedinom zvuku.
 A tento zvuk sa usídlil v Sorayinej hlave.Zatvorila oči, aby zastavila ten slaný a štipľavý prúd. Mullahove slová počula z veľkej diaľky, hoci jej rameno bolo od jeho boku vzdialené sotva desať centimetrov. Snažila sa zhlboka nadýchnuť, ale kdesi v polovici ju začalo dusiť.
-Psssst, Soraya, pssst...
Žena v čiernej burke si privinula malé dievčatko s veľkými tmavými očami, ktoré pohlcovali všetko okolo. Dievčatko zaborilo svoju tvár do matkiných voňavých dlaní a svet začínal znova nadobúdať krehkú rovnováhu.
-...v mene Boha milosrdného, zľutovného.Čo sme ti svoju hruď neotvorili a nesňali z teba tvoje bremeno, ktoré tak tiažilo náš chrbát, a povesť tvoju sme do výšin nedvihli?Veď so strasťami i úľava prichádza, veru so strasťami i úľava prichádza.A až sa uvoľníš, potom sa ďalej namáhaj a k Pánovi svojmu v túžbe spej.
Ľudia sa dvihli. Soraya nie. Lúče slnka objímali jej snedú tvár, ktorá raz mala byť krásna. Inokedy vytešujúca sa z každej maličkosti, dnes nedokázala vnímať nič, len tmavú vyrezávanú truhlu a horkosť vo svojom nechápavom malom srdci, ktoré ešte bilo príliš krátko na to, aby nebolelo. Schúlila sa na prašnú zem.
-Soraya-jan, vstávaj, ideme už...
Veľká ruka jej jemne pomohla vstať.
-Ideme domov, navariť.
-Nechcem jesť. A pre koho variť? Mama, baba je mŕtvy. Mŕtvy. Nemáme pre koho variť!
Soraya sa rozbehla preč. Preč, čo najďalej od tohto neprirodzene slnečného dňa, ktorý sa tváril, že všetko je, ako má byť. Ale nie je. A nikdy nebude.
Matka bežala za ňou, pre malé dievčatko sú ulice v Afganistane nebezpečné, hoci je to Kábul. Stratila manžela, Soraya jej bola všetkým.
Dobehla ju, chytila jej malú krehkú rúčku do svojej o čosi väčšej, poznačenej prácou a šli. Navariť.

Žena sediaca na kresle. Príde dievčatko a sadne si jej na kolená, ako kedysi zvyklo babovi. Baba nebol ako ostatní muži.Svoju jedinú ženu a dcérku s múdrymi očami miloval nadovšetko. Len bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Bol jedným z civilistov ktorých zastrelili teroristi z Talibanu. Bez zjavného dôvodu. Zbytočná smrť? Nutná smrť?
Žena spomína. Na časy, ktoré si už ani sama nepamätá. Na časy, keď bolo dobre. Keď bol Afganistan kráľovstvom za Muhammada Záhira Šáha. Než sa svet o nich začal zaujímať. Než prišli chamtiví sovieti a hrôzostrašní tálibovia.
Keď sa ženy vzdelávať, tancovať a spievať bez toho, aby sa báli.
Vedela, že to, že žijú v Kábule, im dáva určitú voľnosť. Ale tá neistota. Tá hmatateľná bezmocnosť. Ten strach.

Soraya sa skrútila v matkinom náručí a usmiala sa.
-Všetko bude dobré, Soraya-jan, všetko bude dobré...


amor fati | stály odkaz

Komentáre

  1. hej
    smutné..
    publikované: 01.12.2009 09:27:42 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ahoj Euterpe, dobre je to...
    len vecne to akosi je posunute...zeny sa mohli emancipovat az pocas sovietskej okupacie...inak, fajn...
    publikované: 01.12.2009 13:13:08 | autor: cokomilka bookzinova (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. cokomilka
    v máji 1965 bolo uznané volebné právo ženám, za konštitučnej monarchie, ktorá tam vtedy bola nastolená. Sovieti prišli 1978.
    publikované: 01.12.2009 15:17:38 | autor: euterpe (e-mail, web, autorizovaný)
  4. dik za info. Ako to ale bolo so skutočno emancipáciou v praxi?
    Myslela som si vždy, že za rusko-afganskej vojny mali afganky zrovnopravnenie s muzmi, mohli zrazu soferovat, studovat, pracovat, chodit s odhalenou tvarou...a tak. mozno by si teda mala uviest tieto veci na pravu mieru, sak je mozne, ze zmätok v hlave mam ja...
    publikované: 01.12.2009 15:35:04 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. euterpe,
    clanok je naozaj smutny, ale inak...asi je to trocha inak;-))...aj za konstitucnej monarchie ;-aj za sovietov...aj teraz ...ale je dobre ak sucitime s ludmi, je to krasne..a je jedno ci mame pravdu alebo nie..citit a precitovat nas robi ludmi...;-))
    publikované: 01.12.2009 15:43:22 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. emancipácia žien..
    možno je to preto tak, že emancipácia žien je iba "polovica" veci..
    ktorá nemá svoj protipól u mužov..
    keď sa zmení postavenie žien, zmení sa primerane k tomu aj postavenie mužov, neviem ako by sa mal ten jav nazývať "deemancipácia mužov?" (to asi nebude ono..)
    tento problém existuje aj v západnej spoločnosti.. a v krajinách ako afganistan, vystupuje extrémne
    proste emancipácia žien nebude fungovať do vtedy, kým sa nevytvorí odpovedajúci proces aj u mužov..
    a úradné nariadenia ani zákony do toho nezasahujú
    publikované: 01.12.2009 18:30:50 | autor: alamo (e-mail, web, autorizovaný)
  7. ..
    cokomilka. ono, oni tam mali socialisticku vladu dlhsie predtym ako si zavolali na pomoc sovietov (ved tak ako u nas podobne), a myslim ze vtedy sa zacali presadzovat tieto reformy..takze nie si uplne mimo, sovieti to proste len dorazili a ako cudzorody element ich tam ale vobec neprijali..u nich nemal vlastne uspech asi ziadny system, vzdy bola prilis silna opozicia na to, aby sa tam nieco udrzalo.
    jajaj, nemam rada taketo blahosklonne vety, sak mi povedz co je nepresne..mam cerstvo nastudovane 20.storocie (: ale je mozne ze som si niektore veci zle pospajala.
    alamo, to je pravda..podla mna celkovo, to ze je nejaka republika spojena s nabozenstvom, ze je to prepojene, casto brzdi vyvoj krajiny, u nich to tak je nepochybne, nech urobili hocaky progres, vzdy tam boli nabozenski fundamentalisti ktori to chceli vratit tam, kde to bolo pred niekolkymi storociami, mne to pripada ako jeden nekonecny cyklus.
    publikované: 02.12.2009 07:19:47 | autor: euterpe (e-mail, web, autorizovaný)
  8. euterpe,
    afganistan ak mas nastudovany, tak by malo byt jasne, ze to nie je stat ktory stoji na civilnych zakonoch, ale na spolocenskych a socialnych...snad trosku za ich socializmu a za sovietov, a bolo to dane len tym, ze z toho mali zisk. Ano, priamy zisk!
    Blahosklonne?! mozno...ja som ti chcela napisat popravde a s usmevom, ze euterpe netrep..ten clanok je totizto smutny ale blbost..co naznacuje aj tvoja fotecka priadana k clanku...;-)) dobre rano :)
    publikované: 02.12.2009 07:53:32 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. euterpe..
    zaujimave a pekne, aj napriek otrepanym stereotypom (...chamtivi sovieti, hrozostrasni talibanci, american s M16...)

    Ak smiem otazku, preco pises prave o afganistane?
    publikované: 02.12.2009 12:59:43 | autor: motorkar (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. .
    jajaj, ok kritiku berem a myslim ze si precitam to 20.storocie este raz (:
    motorkar, tie klise som napisala z pohladu zenu zijucej v afganistane. podla mna tak boli vnimani.
    a preco afganistan je otazka ktora by vyzadovala odpoved v dalsom blogu asi.(:
    publikované: 03.12.2009 06:55:41 | autor: euterpe (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014