euterpe

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O haiku s venovaním, odloženom Prévertovi a o tom, kto je obeťou intelektuálov

Pred pár mesiacmi som si kúpila Préverta, len na overenie, či som naozaj tak mŕtva na duchovno-duševnej úrovni. A sakra že som. Čítala som a barbarsky nevnímala. Nemá dej, nemá pointu. Sebecky musím povedať, že dokážem čítať len svoje básne.
Na úvod chcem venovať Bonnie moje haiku:

Emócie plynú
v čase a bez priestoru
kričia bezbranne

Najznámejšia je od zakladateľa Bashoa:

Starý rybník bol
Žabička doň skočila
Či len zažblnkol


Hej, ani mne sa nepáči. Tie chlpy na ruke mi vstávajú skôr z toho, že som si umývala vlasy, nie preto, že by to bolo zrovna vzrušujúce a podnetné umelecké dielo. Ale musíte uznať, takto ohraničiť tvorbu, celkom interesantné hranice. A to som ešte nesplnila viacero podmienok, napríklad vôbec neviete, v akom ročnom období sa moje haiku odohráva. Vo všetkých.V žiadnom.

Priznám sa, poézia v bežnom ponímaní je pre mňa jeden veľký faunov labyrint. Vždy mi na nej vadilo, a zároveň trošku priťahovalo, aká je mnohoznačná. Prózu pochopíme väčšinou všetci rovnako. Žil, ľúbil, zabil. Plné slovies, plné veľkých, či zbabelých činov. Poézia vypovedá o nás nielen, keď ju píšeme, ale aj keď ju čítame. Možno sa nepoznám dostatočne na to, aby som verše čítala.

Pred pár mesiacmi som si kúpila Préverta, len na overenie, či som naozaj tak mŕtva na duchovno-duševnej úrovni. A sakra že som. Čítala som a barbarsky nevnímala. Nemá dej, nemá pointu. Sebecky musím povedať, že dokážem čítať len svoje básne. Ale dosť idiotské je, že ani tým po čase nechápem. Moje ja sa asi mení na časovej osi skôr diskrétne ako spojito. Ja som celkovo taká diskrétna, viete.

Mojej mami sa strašne páči pojem "diskrétna matematika", rozosmiala sa asi vždy, keď prišla slina. Vždy sa ma so záujmom pýtala, či sme tajný spolok a nemôžme nikomu prezradiť vo co gou, keď sme všetci takí diskrétni. Vzdávam holt synonymám a ešte jeden ľuďom ktorým stále príde divné, že k bežným slovám existujú pokrútené ekvivalenty.

Čítam knižku Intelektuálové. Popravde, prvýkrát som sa donútila čítať čosi iné ako beletriu (až na pár výnimiek).Som ten typ, čo sa musí tak trocha nútiť čítať sme a .Týždeň, lebo chce byť vzdelaný a orientovať sa v tomto pochybnom svete, ale nehltá tieto informácie s pažravosťou informačného abstinenta, ktorý je deň bez novín.

Musím povedať, kedysi som si povedala, že chcem v živote dosiahnuť, aby ma niekto považoval za intelektuálku. Aj keď sa to tak trocha neguje. Byť intelektuálom podľa všetkého nie je vedomý proces. Ale stačilo mi zopár životných príbehov, aby som zistila, že takíto ľudia sú obeťami sami seba. Moje slovo je novodobé Písmo Sväté a vy všetci ste kacíri a ráčte zhorieť v novodobom pekle. Samospravodlivosť. Neschopnosť priznať si chybu, prispôsobovanie sveta na môj obraz a nikdy nie naopak, amen. Vymýšľanie nových filozofických doktrín len na to, aby si sám pred sebou ospravedlnil svoj spoločensky neprípustný čin. Keď opustím štyri deti, som príslušník platónovského štátu. Keď podvediem, napredujem. Je to vlaste fascinujúce, že genialita ide pršťok v pršťoku s absenciou na iných miestach.

V nebi je demokracia, nie socializmus. Väčšina anjelov odhlasovala graf vyváženosti našich schopností.

Už je zajtra. Dnešok to vzdal nadobro a podriadil sa dočasnému zajtrajšku, ktorý aj tak neexistuje a predsa neumiera. Aký luxus.

amor fati | stály odkaz

Komentáre

  1. ;))
    k beznym slovam existuju pokrútené ekvivalenty ...a o tom to je asi?! ten diskretny obycajny zivot ;-))
    ..hmmm a intelektual to ma stale cely zivot udivuje ze coze, akyze to druh..hranice a medzniky pre zivobytie, ked ved svet je tak velky a clovek bez hranic ked si to neopisa ako psik....
    publikované: 21.10.2009 09:57:59 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hmmm
    Pre mňa a pre teba
    ďaleko odomňa a pri tebe
    s tebou a proti mne
    je každý tlkot môjho srdca
    kvetinou tvojou krvou orosenou.
    Každy ten tlkot je tvoj
    každý ten tlkot je môj.....

    Marcové dievča
    chlapec aprílový
    májoví milenci
    Hojdaní hrkútaním kolotoča
    pohládzajú svoj sen
    nežne sa pohládzajú
    Milujú sa na celý život
    Ten sen je skutočný tak ako hurhaj na slávnosti
    na celý život milujú sa
    a život za to stojí
    a keď sa rozídu
    život ich zas spojí

    aj tieto dve ukážky sú básne od Préverta. Myslíš, že nemá dej, že nemá pointu
    publikované: 21.10.2009 16:53:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Euterpe, súdiac podľa tvojho nicku,
    by som povedala, že máš vrúcny postoj k poézii, aj k tej haikovej :-), mne sa celkom pozdáva, aj variácie s obrázkami, niečo podobné, čo tvorila Čoko :-) snáď sa nikto neurazí, keď dám na ňu odkaz:
    http://bookzin.blog.pravda.sk/detail-haidzinova-duma---haiku--haiga--haishunga-a-veci-suvisiace.html?a=60bb13f26f538be0a58a7350ed6f8419


    myslím, že intelektuáli padajú na hubu, práve z informačnej abstinencie,...a v nebi nie sú ľudia, teda aspoň ja si myslím, teda ani "vláda ľudu",..teda ani demokracia,...keď tak nad tým uvažujem, dnes by mi stačilo, keby aspoň niečo tam bolo :-)))
    publikované: 21.10.2009 19:58:40 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Bonnie
    srdecne dakuje za venovanu haiku:-))nieco treba zapnut,aby to clovek uchopil-ako obrazec,ktory nedava zmysel,ale po dlhsom zadivani sa vyrysuje obraz...musim priznat,ze po prvom precitani som bola na rozpakoch,coze je to za haluz a radovala som sa,ze uz konecne nie som intelektual,ked mi nezopina.kua,lenze mi to doslo,tak asi furt som:-( k tejto kategorii by som ta rada odparafrazovala:"Musím povedať, kedysi som si povedala, že chcem v živote dosiahnuť, aby ma niekto považoval za intelektuálku." >musim povedat,ze chcem v zivote dosiahnut,aby som nebola povazovana za intelektualku.dovody su jasne,alebo aspon obcas,su jasne.je to ostara.s kamoskou,intelektualkou jak vysitou,sme casto konstatovali "zasrani intelektuali",ked sme tuto temu preberali.uz ani neviem,cim vsetkym sme argumentovali,ale tu pointu v zatvorke si pamatam dodnes:-)
    prevert je fasa,je moj naj,ale strasne zalezi na preklade,ved kukni:
    a/
    Muž a žena
    na sebe mlčky hledí
    Ani jeden ani druhý
    nemlčí
    ale dohodnout se nemohou.

    b/
    muž a žena
    na sebe hledí
    beze slova tiší
    nemlčí
    leč nikdy se neuslyší

    ozaj,ak niekto zisti,ako je to s tym nebom,Dere,alebo niekto iny,ale najskor Dere,lebo ona vie skoro vsetko,tak nech hodi report,dost ma to zaujima:-)
    publikované: 22.10.2009 14:37:57 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. :) ;)
    u teba sa citim dobre, smrdi tu clovecinou, srdecnostou a uprimnostou, je tu o poctivosti k sebe a to sa mi naramne paci, moc a moc a moc :) a je to tu viac ako intelektualne - je tu Clovekovsky ;) :)) a uz ta poznam, ale neprezradim ;) :)) mam ta rada :) :*
    publikované: 30.11.2009 08:41:07 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014